در بحبوحه مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا، تصویب معاهده جامع مشارکت راهبردی ایران و روسیه در پارلمان روسیه، بار دیگر بر عمق روابط دوجانبه تهران و مسکو تأکید کرد. کاظم جلالی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه، در گفتوگویی با برنامه تلویزیونی “جریان” ابعاد مختلف این توافقنامه و اهمیت آن در روابط دو کشور را تشریح کرد.
روابط راهبردی فراتر از تحولات بینالمللی
جلالی با اشاره به نگرانیها درباره تأثیر روابط روسیه با سایر قدرتها بر توافق با ایران، تأکید کرد که ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، صراحتاً گفته است روابط مسکو با تهران راهبردی است و هیچ ارتباطی با روابط روسیه با سایر کشورها ندارد. او افزود که این موضعگیری در دیدارهای متعدد مقامات دو کشور نیز تکرار شده است، از جمله دیدارهای سرگئی لاوروف در تهران و مذاکرات اخیر عراقچی با پوتین.
تصویب سریع توافقنامه در پارلمان روسیه
سفیر ایران گفت که پوتین به طور مستقیم به رودنکو، معاون وزیر خارجه روسیه، دستور داد تا این توافقنامه را به پارلمان ارائه دهد و از آن دفاع کند؛ امری که به ندرت برای سایر توافقها رخ میدهد. این اقدام نشاندهنده اهمیت ویژه توافق برای مقامات ارشد روسیه است.
توافقنامه؛ چارچوبی برای همکاریهای همهجانبه
به گفته جلالی، توافقنامه جامع مشارکت راهبردی میان دو کشور، یک نقشه راه برای توسعه روابط در حوزههای مختلف است. این توافق شامل همکاریهای دفاعی، امنیتی، محیط زیست، دریای خزر، آموزش، دیپلماسی عمومی و سازمانهای منطقهای و بینالمللی میشود. او افزود که تمام نهادها و وزارتخانههای ایران باید با مطالعه دقیق این توافق، برنامهریزی عملیاتی و تقسیم کار مشخصی انجام دهند.
نقش سفارت ایران در تدوین برنامه اجرایی
جلالی اعلام کرد که سفارت ایران در روسیه پیشنویس اولیهای از برنامه اجرایی توافق را تهیه و به مسئولان کشور ارائه کرده است. او تأکید کرد که توافق تنها یک سند سیاسی نیست، بلکه ابزاری برای ریلگذاری عملیاتی در روابط ایران و روسیه است.
کمیسیون مشترک اقتصادی؛ نهاد اجرایی مهم
سفیر ایران همچنین از برگزاری کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و روسیه در مسکو خبر داد. این کمیسیون که ریاست آن از جانب ایران برعهده وزیر نفت است، با هدف اجرایی کردن ابعاد اقتصادی توافقنامه راهبردی برگزار میشود. به گفته جلالی، اسناد مورد بررسی در این کمیسیون، ذیل توافقنامه جامع تعریف خواهند شد.
در مجموع، اظهارات سفیر ایران در روسیه نشان میدهد که تهران و مسکو با درک شرایط ژئوپلیتیکی و تحولات منطقهای، در مسیر تثبیت روابط بلندمدت و راهبردی گام برمیدارند؛ روابطی که به گفته مقامات دو طرف، مستقل از تحولات جهانی و مبتنی بر منافع متقابل است