مارکو روبیو، وزیر خارجه ایالات متحده، روز چهارشنبه ۲۷ فروردین اعلام کرد که دفتر «مقابله با دستکاری و مداخله اطلاعاتی خارجی» که زیرمجموعه وزارت خارجه بود، به دلیل «سانسور، انحراف از مأموریت اصلی و اتلاف منابع مالیاتی» تعطیل شده است.
از مبارزه با افراطگرایی تا اتهام سانسور
این دفتر، که سال گذشته جانشین مرکز «تعامل جهانی» شد، در ابتدا برای مقابله با تبلیغات گروههای افراطی مانند القاعده و داعش راهاندازی شد. اما روبیو گفت این نهاد، بهویژه پس از انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۱۶، تبدیل به ابزاری برای «حمله به صداهای فردی آمریکایی» شده بود.
وزیر خارجه آمریکا افزود: «قبل از روی کار آمدن ترامپ، آنها این نهاد را منحل کرده بودند، اما فقط اسمش را عوض کردند. ما در ماههای اخیر تلاش کردیم و حالا آن را بهطور کامل تعطیل کردیم.»
تمرکز جدید: دفاع از آزادی بیان
روبیتو تأکید کرد بودجه این دفتر، که بالغ بر ۶۱ میلیون دلار و دارای ۱۲۰ کارمند بود، از این پس صرف رساندن پیامهای طرفدار آمریکا و دفاع از آزادی بیان خواهد شد.
سابقه نگرانیهای امنیتی از دخالت خارجی
از سال ۲۰۱۶ و همزمان با انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، نهادهای اطلاعاتی این کشور بارها درباره تلاش دولتهایی نظیر روسیه، چین و ایران برای تأثیرگذاری بر افکار عمومی و فرآیندهای دموکراتیک در آمریکا هشدار داده بودند. این نگرانیها منجر به تحقیقات گستردهای شد، از جمله توسط رابرت مولر، بازرس ویژه منصوبشده در دولت ترامپ که اگرچه شواهدی از دخالت روسیه یافت، اما مدرکی از تبانی میان کمپین ترامپ و مقامات روسی کشف نکرد.
انتقادات و حمایتها
در سالهای اخیر، جمهوریخواهان بارها این مرکز را به «سرکوب دیدگاههای محافظهکار» متهم کرده بودند، در حالیکه دموکراتها و برخی جمهوریخواهان از نقش آن در مقابله با اطلاعات نادرست دفاع میکردند.
از سوی دیگر، ایلان ماسک، میلیاردر آمریکایی و از حامیان سرسخت ترامپ، این مرکز را در سال ۲۰۲۳ «بدترین ناقض آزادی رسانهای» توصیف کرده بود