در پی حملهای مسلحانه در شهر مرزی مهرستان، واقع در استان سیستان و بلوچستان ایران، که به قتل وحشیانه هشت کارگر پاکستانی منجر شد، نخستوزیر پاکستان، شهباز شریف، این رویداد را بهشدت محکوم کرد و خواستار شناسایی و مجازات فوری عاملان این «جنایت هولناک» شد.
بر اساس گزارشها، شامگاه شنبه، افراد مسلح ناشناس وارد کارخانهای در مهرستان شدند، کارگران پاکستانی را که در حال استراحت بودند، با بستن دست و پای آنها، به رگبار بستند.
واکنشهای رسمی ایران و پاکستان
وزارت خارجه ایران روز یکشنبه ۲۴ فروردین این حمله را یک اقدام «تروریستی» خواند و اعلام کرد که جمهوری اسلامی «هیچ تلاشی را برای شناسایی عاملان و اجرای عدالت فروگذار نخواهد کرد». از سوی دیگر، سفارت ایران در پاکستان نیز با تأیید این حادثه، بر لزوم «اقدامات مشترک» برای مقابله با چنین خشونتهایی تأکید کرد.
گروههای مسئول و ابعاد منطقهای حادثه
دو گروه مسلح، «ارتش آزادیبخش بلوچستان» و «جیشالعدل»، مسئولیت این حمله را بر عهده گرفتند. گروه نخست یکی از جنبشهای جداییطلب در پاکستان است که فعالیتهای مسلحانه آن عمدتاً علیه دولت مرکزی پاکستان انجام میشود. این گروه در فهرست سازمانهای تروریستی آمریکا، اتحادیه اروپا و بریتانیا قرار دارد. مقر اصلی آن در قندهار افغانستان واقع شده است.
از سوی دیگر، گروه جیشالعدل نیز که در خاک پاکستان مستقر است، سابقهای طولانی در حملات علیه نیروهای جمهوری اسلامی ایران دارد و مدعی است برای دفاع از حقوق اقلیت بلوچ فعالیت میکند.
زمینههای تنش و سوابق درگیری
حمله اخیر تنها یکی از چندین حادثه مشابه در سالهای گذشته است. در دیماه سال گذشته نیز ۹ شهروند پاکستانی در همین استان به قتل رسیدند. استان سیستان و بلوچستان، که مرز مشترک ایران با پاکستان را در بر میگیرد، همواره صحنه فعالیت گروههای مسلح و درگیریهای مرگبار بوده است.
تنشها میان تهران و اسلامآباد در سالهای اخیر افزایش یافته، بهگونهای که دو کشور بارها یکدیگر را متهم کردهاند به شبهنظامیان اجازه دادهاند از خاکشان برای انجام عملیات فرامرزی استفاده کنند.
چشمانداز روابط تهران–اسلامآباد
حمله اخیر در مهرستان بار دیگر شکنندگی وضعیت امنیتی در مناطق مرزی ایران و پاکستان را نمایان کرد و بر ضرورت همکاری جدیتر میان دو کشور برای مقابله با تهدیدات فرامرزی و گروههای تروریستی تأکید گذاشت. با وجود مواضع رسمی مشترک علیه تروریسم، سوءظن و اختلافات امنیتی، همچنان بر روابط دوجانبه سایه انداخته است